De Irish Softcoated WheatenTerrier

  

 

De Irish Softcoated Wheaten Terrier

 

 

Herkomst:

 De Irish Softcoated Wheaten Terrier was in Ierland de hond van de arme boeren die als manusje van alles ingezet werd. Op de boerderij bestond zijn werk uit het bestrijden van ongedierte.  Ratten, mollen muizen moest hij vangen, hij hoedde de kudde en hield het varken uit de moestuin. De wheaten is dus een werkhond. Pas in 1937 is het ras officieel erkend.

 

 

Algemeen:

De wheaten, zoals hij vaak genoemd wordt is een goed gebouwde, harde en actieve hond die een krachtige indruk maakt. Het is belangrijk zich te realiseren dat een wheaten, en eigenlijk elke hond, veel tijd vergt en men bereid moet zijn die te geven. Hij wil graag zijn baas plezieren en is dan ook een hond die graag dicht bij zijn mensen is. Het is beslist geen kennelhond, daarmee zou je hem echt tekort doen !  Hij is nieuwsgierig van aard, en heeft een tomeloze energie en vitaliteit, al zal hij binnenhuis rustig zijn. Voorwaarde is dan wel dat hij die energie kwijt kan ! De Wheaten is speels, en heeft veel geduld met kinderen. Het is een intelligente hond die je door consequent optreden veel kunt leren. Het zijn geen honden die veel blaffen alleen, als daar een reden voor is. Ze hebben een prima aanpassingsvermogen. Ze zijn verdedigend, maar zeker niet agressief daarin !! Een reu heeft een schofthoogte van 46-48 cm een teef iets minder, en weegt gemiddeld 15-18 kilo, een teef iets minder.

 

 

De Vacht

De overvloedige, zachte, zijdenachtige vacht onderscheidt zich van andere terriers. De vacht wordt geknipt en nooit geplukt ! Het kan 2 tot 3 jaar duren voor dat een Wheatenvacht “volwassen” is.  1 tot 2 keer in de week borstelen en kammen tot op de huid, met een goede kam en borstel is wel noodzakelijk om de vacht klitvrij te houden en huidklachten te voorkomen ! De kleur  van de vacht varieert van licht tarwe tot rood-gouden tinten.

Luna 6 maanden oud